niedziela, 22 grudnia 2013

*
grudzień 

pachnący piernikiem

migoczący światłem świec

ubrany w srebrzyste bombki

pod płaszczem zielonej choinki.

czasem sentymentalny miesiąc, bo gdy

z pudełek wyskakują świąteczne ozdoby, to

nierzadko zakręci się łza w oku, a usta zaśmieją

na wspomnienie tych, którzy zostawili w nich swoją historię.

adwentowy miesiąc z 4 świecami: pokoju, wiary, miłości i nadziei.

jak ten czas szybko leci! nadzieja, w swym promyku, właśnie została zapalona

a to znak, że już za moment nastanie ten jeden dzień. ciepły, choć grudniowy dzień...

świąt wesołych 











sobota, 21 grudnia 2013

świąteczne racuszki z żurawiną i białą czekoladą na oleju rzepakowym

Pamiętam dobrze każdą wigilię spędzoną u babci. Pamiętam smak najlepszej kapusty z grochem, która godzinami, powolutku 'pyrgoliła' sobie na kominie i czekała na nas, a my na nią. I pamiętam, że pod żadnym pozorem nie wolno nam było jej skosztować dopóki nie zasiądziemy razem do wieczerzy wigilijnej. A ja przecież tylko na nią czekałam cały rok!- Jakże to było okrutne ze strony babci!!! 
Za to, na osłodę, w ciągu dnia serwowała postne, na oleju smażone racuchy. W romby wykrajane. W wersji bardzo ubogiej, bez grama cukrzyku! I po tylu latach, kiedy babci już z nami nie ma, nie o kapuście marzę ale właśnie o racuchach na stolnicy zagniatanych i tłustych od oleju, że aż palce świecą:) 
Niestety, smaku tamtych racuchów nie odtworzyłam... dlatego nie będzie wigilijnych ale świąteczne okraszone żurawiną i czekoladą - na bogato:) Bo gdy o Kitchen Aid chodzi, nie może być inaczej;) Babciu, postne racuchy tym razem nie przeszły;)




Świąteczne racuszki na oleju rzepakowym

Potrzebujemy:

- szklanka zsiadłego mleka
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- łyżeczka cukru
- pół łyżeczki sody
- skórka otarta z połówki pomarańczy
- żurawina, biała czekolada
- olej rzepakowy do smażenia




Miksujemy. Mieszamy. Doprawiamy. 
Ale jak?

Ubij jajko z sodą i cukrem. Dodaj zsiadłe mleko. Dodaj mąkę. 
Gdy wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączą, zetrzyj na tarce skórkę z połówki pomarańczy. 
Połam, niedbale, białą czekoladę i wraz z żurawiną i skórką pomarańczową wmieszaj w ciasto.
Na patelni rozgrzej, od serca dany, złocisty rzepakowy olej, który jest naturalnym źródłem kwasów omega - 3 i dlatego UŻYWAJ W KUCHNI TYLKO RZEPAKOWEGO! Bo dany z serca jest zbawienny dla serca więc składając życzenia świąteczne i życząc zdrowia zadbaj, by to zdrowie było także na talerzu:) Ale zanim do życzeń przejdziesz usmaż racuszki. Na złocisto!

P.S.

zostaw kalorie za drzwiami i rozpuść (w kąpieli wodnej) lub zetrzyj (na tarce) białą czekoladę i obficie polej/posyp z wierzchu.
Jak święta, to na bogato;)






piątek, 6 grudnia 2013

angels

Z czym kojarzy Ci się 6 grudzień?
oczywiście  z Mikołajem!!!
ale wg kalendarza świąt nietypowych i typowych:), to także Dzień Anioła:)
Z tej okazji, ale głównie z okazji zbliżających się świąt, powstała ta oto prosta dekoracja z aniołkami


 dekoracja z trzech anielic złożona
a właściwie sklejona, bo anioły są zrobione z papierowych serwetek, 
które po uprzednim zrolowaniu skleiłam
 i na sznurku, przywiązanym do starej i pustej ramy, zawiesiłam.
Dołożyłam kilka gałązek róży
a bliżej świąt dodam jeszcze igliwia. 
Anielskiej dekoracji jeszcze nie miałam na święta!
Moja bratanica (Anielka) będzie prze-szczęśliwa:):):)
...
Zerknijcie także do  Bajecznej Fabryki tam z kolei dzieciaki zrobiły aniołki:)
Bardzo pomysłowo!!!




poniedziałek, 2 grudnia 2013

zapakowani w LC


Grudzień zawitał - śniegiem posypał!
....ale nie w tym roku:) 
Początek grudnia serwuje słońce i słońce!!!
a co będzie dalej, to będzie
i nie ma co dumać...
gdy oto grudzień przyjemnościami częstuje:
święta, choinka, a pod choinką podarek:)
W listopadowe dni jakoś mi nie po drodze w tym temacie.
I nie czuję przedświątecznej gorączki :)
ale już z pierwszym krokiem grudnia, dzwonki w środku zaczynają cicho dzwonić.
Znak, że przygotowania do świąt czas rozpocząć.
Zajrzeć to tu, to tam,  w poszukiwaniu inspiracji.
I właśnie o inspiracjach dzisiaj będzie
a dokładniej, 
Living Colour zapakowany w kolor:)
O tym, że opakowanie ma znaczenie, niech świadczą poniższe inspiracje.
Ja jestem nimi oczarowana!
Bo lubię, gdy w opakowaniu widać pomysł, zaangażowanie i estetykę,
to świadczy o intencjach obdarowującego.
Ale nie zapominam, że prostota też jest piękna!
Wszak, nie każdemu przypadły w udziale zdolności manualne:)

Odklejone/Przyklejone
1; 2; 3

4; 5; 6

 Idealnym przykładem, jak prosto i gustownie opakować prezent, jest opakowanie z serwetkami (3) 
-wystarczy pomalować serwetkę, wysuszyć, przykleić na biały papier i gotowe!

...z kolorowymi piórkami (5) też jest ciekawie.
Zawsze można wykorzystać takie piórko, jako zawieszka na bilecik.

A mnogość papierów do pakowania sprawia, że też jest na czym oko zarzucić (6)
Niejednokrotnie, to sam papier jest już wystarczającym elementem zdobienia,
zwłaszcza dla tych niemanualnych:)

A co powiecie, by zamiast papieru, użyć materiał do opakowania?
Pewnie w każdym domu zalegają jakieś resztki, które po drobnej obróbce można ponownie wcielić w życie, np. tak:

7
-całkiem ciekawie prezentują się te zawiniątka;)

i moja odpowiedź na ten sposób zapakowania prezentu


Zaletą jest, że obdarowana osoba może takie 'opakowanie' jeszcze do czegoś wykorzystać.
 Bo nawet jeśli się pogniecie, to wyprasować łatwo! Nie to co papier:)
Grudzień, to piękny miesiąc, bez wątpienia!